Modni krznar "Gordan Dvoravić"

Održavanje krzna: Što trebate znati o čišćenju krznenih predmeta?

ciscenje-krzna

Održavanje krzna neizostavan je korak želite li sačuvati njegovu kvalitetu i izgled. Preporučuje se napraviti jednom do dvaput godišnje. Prvi put za vrijeme tople sezone kad krznene komade ne nosite, a drugi put kroz zimu. Posebno je važno u slučaju ako bundu, kaput, šubaru ili neki drugi predmet od krzna često nosite pa je izloženiji dimu, parfemima i drugim mirisima, šminki, laku za kosu, odnosno svemu što bi moglo utjecati na stranje krzna… Čišćenje bunde zadatak je koji morate povjeriti profesionalcima pa se krznene predmete preporučuje odnijeti u krznariju. Jedna od usluga koju nudimo u krznariji Dvoravić upravo je čišćenje bundi, kaputa i drugih predmeta od krzna.

Važnost redovitog održavanja

Kad je održavanje krzna u pitanju, svaki vlasnik mora osvijestiti koliko je važna redovitost, a ne čišćenje isključivo jer se predmet od krzna zaprljao. Čišćenje je potrebno kako se ne bi osušilo prirodno ulje iz dlake. Jednom kad se to dogodi, ono postaje vrlo osjetljivo, a komad počinje propadati. Budući da je riječ o ulaganju koje je namijenjeno da traje godinama, na održavanje krzna gledajte kao na pomoć kako bi krzneni komad bio što dugovječniji. Ako prođete kroz dlaku, na prstima možete osjetiti lagani osjećaj masnoće. Takvo je stanje sasvim normalno, pogotovo ako bundu ili kaput često nosite jer se na njega hvataju prašina i ostale čestice. Čestice mogu utjecati na sjaj i kvalitetu krzna jer “izvlače” prirodno ulje iz dlake, a rezultat je istrošeni i stari izgled predmeta od krzna.

Održavanje krzna najbolje je povjeriti ovlaštenoj krznariji. Pri čišćenju, primarni je cilj ukloniti čestice s dlačica. U krznariji Dvoravić koristimo posebnu opremu, vještine i znanja o procesima čišćenja. Iz tih razloga, krzneni predmeti koje nam povjerite na brigu, izgledat će kvalitetno i održavano. Važna napomena: krznene komade nemojte prati kod kuće u perilici rublja ili sušiti u sušilici jer biste ih mogli trajno oštetiti. Obratite nam se s povjerenjem jer će profesionalno čišćenje vratiti sjaj krznu i spriječiti njegovo linjanje. Redovito održavanje krzna omogućit će da omiljeni modni komad nosite iz godine u godinu.

Pravilno skladištenje kod kuće

Osim redovitog održavanja u krznariji, bunde i druge krznene komade treba pažljivo pohraniti i kod kuće. Pravilnim skladištenjem, predmeti od krzna mogu trajati nekoliko desetljeća. Za početak, želite li da bunda ili kaput zadrže svoj oblik, pripazite kakvu vješalicu birate. Ona mora biti široka i čvrsta. Prije spremanja u ormar, zaštitite je od prašine pomoću vreće za pohranu. Pritom birajte one od stopostotnog pamuka jer će spriječiti prodor prašine na krzno. Savjetujemo izbjegavanje plastičnih vreća. One, naime, ne “dišu”, a krznu je potrebna cirkulacija zraka kako se dlaka ne bi osušila i popucala. Kad ste krzno pospremili u vreću za pohranu, izaberite najmračniji odmor u hladnoj prostoriji, a povremeno provjerite ima li insekata, posebno moljaca.

I za kraj, nekoliko savjeta kod nošenja bundi i kaputa od krzna. Pazite što nosite u džepovima jer bi naušnice, broševi i sličan nakit mogli oštetiti krzno. Isto vrijedi i za ključeve. Obratite pozornost i na remen torbe – nosite li je uvijek na istom ramenu, krzno se na tom mjestu može istrošiti. Jednom kad odjenete bundu ili krzneni kaput, nemojte posezati za parfemom ili lakom za kosu kako njihove kapljice ne bi dospjele na krzno. Takve formule često sadrže alkohol koji može isušiti dlaku.

Ako kiša ili snijeg lagano namoče krzno, protresite predmet i ostavite ga na sušenju u dobro prozračenoj prostoriji. Ne koristite sušilo za rublje, sušilo za kosu niti neki treći izvor izravne topline. Kad je predmet suh, ponovno ga protresite i lagano zagladite krzno rukama. Važno je napomenuti da, ako je krzno potpuno natopljeno vodom, bolje ga je odnijeti u krznariju jer će ga profesionalci stručno tretirati i spriječiti oštećenje ili uništavanje krzna.

Pročitajte još